Blog immortALance
  • Ana Sayfa
  • Ben Kimim?
  • Etiketler
  • İletişim
  • Fotoğraflarım
  • Haberler
  • Immortanica
  • Kitapoloji
  • Rasgele
  • SineKritik
  • Nostalji
  • Yorum

Bor Madeni ve Türkiye’deki Yeri Nedir?

Yazan: immortALance Kategori: Yorum Tarih: 18 Ağu 2009 36 Yorum |

Gelecekte Bor Madeni ve Türkiye’deki Bor Rezervleri

Bu gece puzzle başında vakit geçirirken kız arkadaşımın da isteği ile ATV’de yayınlanan Deşifre programındaki estetik ameliyatı mağduru kadını dinliyordum. Kadının dramı bittikten sonra yine aynı programda bor madenleri ile ilgili araştırma başladı ve oldu olası ilgimi çeken bu madenle ilgili araştırmayı izlemeye karar verdim ve televizyonu kapatmadım. Bu sebeple Bor Madeni hakkında bildiklerime eklediğim bilgilerle beraber bor madeninin nerelerde olduğunu, ticari rakamlarını, ülkelerin verdiği önem ve bor rezervlerinin miktarını yazma kararı aldım.

Bor MineralleriFosil yakıtların tükenmesiyle birlikte enerji olarak Hidrojenin kullanılacağını tüm dünya kabul etmiştir. Bundan eminim bilginiz vardır. Yine aynı şekilde Bor madenlerinin ülkemizde çok çok miktarlarda mevcut olduğunu bilmektesinizdir. Şu anda %72 olarak görülen Bor madeni rezervine sahip olan ülke Türkiye ve %22’sine sahip olan ülke ise Amerika Kıtası’nda bulunan Arjantin, ABD gibi ülkeler. Bor rezervlerinin %6’sı ise Rusya’nın elinde bulunmaktadır. Diğer bir konu ise diğer rezervlerin Türkiye’dekiler kadar kaliteli olmamaları. Türkiye’de Bor yüzeyde çıkartılıyor. Bu sebeple hem maliyeti düşük hem de diğer maddelerle karışmadığı için de daha saf halde.

Türkiye’de Bor Madeni Bursa, Balıkesir, Kütahya ve Eskişehir illerinde çıkartılmakta. Bor madenine kalitesini veren bileşik ise B2O3 bileşiği. Bu oran ne kadar yüksek olursa kalitesi o kadar yüksek oluyor. Ayrıca 18 ayrı mineral şeklinde çıkıyor. Bor minerallerini işletmek için Kırka, Emet, Bigadiç, ve Kestelek’te tesisler bulunuyor. Emet ilçesinde ise 1 Milyar Tonluk bir rezerv daha bulunmuştur.

Bor Madeni’nin İhraç Miktarı Nedir?

Ülkemizin bu konuda neler yapabildiğini merak ediyordum fakat araştırma yapmadım hiç. Deşifre programının da yardımıyla birçok bilgi sahibi oldum. Yüzeyde çıkan bu rezervler sayesinde ülkemiz diğer ülkelere nazaran düşük miktarda maliyet ile büyük bir rezervi işleyebiliyor. 1955 yıllarında işlenmeye başlayan bu madeni ise ilk araştıran ülke konumunda Çin bulunmakta. 1955 yılında ham halde satılmaktayken 2009 yılında işlenerek olarak satılmakta. 550 Milyon Dolarlık bir ihracat yapılmakta aynı zamanda ve ileride mikro katkı olarak sebze ve bitkilere gübre amaçlı olarak da işlenerek ETİ Maden tarafından bu miktarın önümüzdeki iki sene içerisinde iki katına çıkarılması planlanıyor.

Bor Madeni Ürünleri ve Kullanım Alanları Nedir?

Bor Madeni bizim ülkemizde üretilmesine karşın %80’den fazlası yurtdışına ihraç edilmekte fakat bu ne yazık ki şöyle bir sonuç doğuruyor. Biz bu madeni kullanamıyoruz. Bu sebeple de Plazma TV gibi ürünlerde kullanılan bu madenler daha fazla ücretle bize Plazma TV olarak geri dönmekte. Aynı şekilde bir kısmını TSK zırh amacıyla satın almakta fakat bu konu hakkında pek bilgim yok kendi mamulümüzü mü alıyor yoksa dışarıdan işlenmiş halini mi ithal ediyorlar. Bildiğim bir şek var düşen bir uzay mekiğinden sağlam çıkan tek kısım olan cam muhafazasının Türkiye’den gönderilen bor ile üretildiği. Ayrıca kurşun geçirmezi bırakın roket geçirmez camlar üretiminde de kullanılıyor ve bir uzay mekiği bile düşse zarar görmüyor.

BOR KULLANIM ALANLARI

İnşaat-Çimento Sektöründe: Sağlamlık ve hafiflik açısından depreme dayanıklı yapılar için kullanılmakta.
Cam Elyafı: Kullanıldığı maddeye sertlik ve dayanıklılık kazandırmaktadır.
Ahşap Koruma:Bakteri ve çürümeye karşı koruyucu ve alev geciktirici olarak kullanılmaktadır.
Nükleer Uygulamalar : Atom reaktörlerindeki borularda, soğutma havuzlarında ve emniyet sistemlerinde kullanılır.
Metalurji: Metal maddelere sertlik vermesi ve özelliklerini güçlendirdiği için kullanılmaktadır.
Otomobil Hava Yastıkları, Antifriz: Hava yastığının çok hızlı şişmesinde kullanılır. Ayrıca Hidrolik ve Antfrizlerde de kullanılmaktadır.
Sağlık: BNCT (Boron Neutron Capture Therapy) kanser tedavisinde kullanılmaktadır. Özellikle; beyin kanserlerinin tedavisinde hasta hücrelerin seçilerek imha edilmesine yaraması ve sağlıklı hücrelere zararının minimum düzeyde olması nedeniyle tercih nedeni olabilmektedir. Metabolizmadaki bor, kalsiyum, magnezyum ve fosfor dengesini ayarlar. Sağlıklı kemiklerin oluşumuna, kasların ve beyin fonksiyonlarının gelişimine yardım eder.
Füze/Uçuş Yakıtları: Özellikle bu alanda kullanılmaktadır. Yakıta katkı maddesi olarak konulur.
Atık Temizleme:Sodyum borohidrat, atık sulardaki civa, kurşun, gümüş gibi ağır metallerin sulardan temizlenmesi amacıyla kullanılmaktadır.
Borlu Katı Yakıtlar/Hücre Yakıtları/(Fuel Cells): Hidrojeni açığa çıkartır ve yanıcı gaz olan hidrojen ile içten yanmalı motorlarda yanma verimini arttırır.
Enerji Üretimi ve Isı Depolama: Bilgisayarlarda, pillerde ve yakıtlarda %70’e varan enerji tasarrufu sağlamaktadır.
DİĞER
Fiber Optik
Kozmetik
Kauçuk ve Plastik Sanayii
Fotoğrafçılık
Patlayıcı Maddeler (havai fişek vb.)
Antifirizler, hidrolik yağlar
Petrol Boyaları, yanmayan ve erimeyen boyalar, tekstil boyaları
Zımpara ve aşındırıcılar
Kompozit malzemeler
Manyetik cihazlar
İleri Teknoloji Araştırmaları (moleküler biyoloji vb.)
Mumyalama
Ve diğer birçok alanda kullanılmaktadır.

Bor Madeninin Son Siyasi Oyunu

Bor madenleri ile ilgili araştırmanın konusu; bor maddesinin kısırlık yaptığı gerekçesiyle AB ( Avrupa Birliği ) tarafından riskli kategoriye alınmasıydı. Oysaki hidrojeni depolayabilen en iyi maden olan Bor’un bu yönünü hiç duymamıştım ve bende anında siyasal ve ekonomik nedenlerden ötürü böyle bir karar verildiği izlenimi uyandı. Eminim ki sizde de bu izlenim kesinlikle ortaya çıkmıştır.

Türkiye’yi Orta Asya’nın bütün gücünü tek başına almasını sağlayacak olan bor madenlerini işleten ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ( EtiBank’ın Yeni Hali – 2004 Ocak tarihinde bu adı almıştır. Bir ara özelleştiriliyor denmiştir fakat bu hiçbir zaman olmamıştır. ) kısırlık yaptığı tezini yıkmak adına Hacettepe Üniversitesinden de gelen bilim adamlarıyla bir takım testler yapmış. Bu testler için de 100’ü şantiyeden 100’ü dışarıdan 200 kişiden kan, idrar ve sperm örnekleri alınmış. Ayrıca bu işçilerin kullandığı sudan, yediği yemeğe kadar birçok maddeden de örnek alınarak yakalarına da hastanede röntgen çekenlerin maruz kaldığı radyasyonu ölçen cihazlar gibi toz ölçüm cihazları takılmış. Dünya sağlık örgütünün kabul ettiği değer olan 0-13 mg toz değerinin üçte biri bile olmayan bir değer ölçülmüş. Günde en dazla maruz kalan 3mg toza maruz kalmaktaymış.

Ülkemizde Bu Madene Verilen Önem

Bor Mineralleri Akademik Yayınlar İstatistiği
Zaten konum olarak stratejik bir ülke olan Türkiye yerüstü zenginliğiyle bunu pekiştirirken yer altı zenginliğiyle de kamçılıyor. Tarih boyunca Dünya’ya hükmetme coğrafyası bir döngü içerisindedir. Doğudan Batı’ya doğru dönen güç dengeleri tekrar Anadolu’ya varacaktır diye düşünmekteyim ve Ülkemizde de bu yönde büyük atılımlar yapılmaya başlanmıştır. Bugün Amerika’da Bush tarafından geliştirilmesi ve işlenmesi emri verilen Bor Madeni ABD Ordusu tarafından da ileri planlarda yerini almıştır. Tek yapmamız gereken şey ise ileri teknolojiyi kullanmak, Mamullerimizi kendimiz üreterek dışarıya satmaktır.

Diğer bir unsur ise Bor Madeni’ni ülke insanlarına daha iyi anlatamak ve insanları daha da fazla bilgilendirmektir. Zira Türkiye %70’den fazlasını hatta bazı kaynaklara göre %80’ini elinde bulundurduğu Bor Madeni hakkında akademik yayın yapmamaktadır. Yandaki istatistiklerde de göreceğiniz gibi 11. Sırada bulunmaktayız.

Umarım Bor Madenleri ile ilgili bilgilenmiş, fikir sahibi olmuş ve Türkiye’nin üzerinde dönen planlardan bir tanesini daha görmüşsünüzdür. Başımıza ne gelecekse Rahmetli Reşat Nuri ve Peyami Safa’nın yazdığı kitaplardan bazılarındaki gibi bu batılılaşma yüzünden gelecektir.

Etiketler: ab, ABD, avrupa birliği, bor, bor madenleri, bor mineralleri, bor nedir, eti maden, kullanım alanları, nerede, rezervleri, Türkiye, ürünler

“Bor Madeni ve Türkiye’deki Yeri Nedir?” için 36 Yorum

  1. fırat dedi ki:
    31 Ağustos 2009, 20:22

    böyleyse dünyanın en güclü ulkesidir

  2. erdem guven dedi ki:
    03 Kasım 2009, 16:07

    benim için bor çok önemlidir çok zengin kaynaklar elde eçdebiliriz ve çok zenginleşiriz ve çok şeylerde elde edebiliriz bu yuzden kendimizi geliştirebiliz ulkemiz çok önemli yerlere gelir

  3. sametcan YÜRÜK dedi ki:
    12 Aralık 2009, 18:33

    bence iyiki bor minarelleri var ama cahiller okuma bilmeyenler bor minarellerinin ne olduğunu bile bikmiyorlar

  4. ayla akbaş dedi ki:
    18 Aralık 2009, 20:45

    Ülkenin yeraltı ve yersüstü kaynaklarının güncel olarak Bor madenlerinin ABD-AB hegemonyasından kurtarılması ve ülkemizde gerçek bor sanayisinin kurulmasını amaçlayan Tire Bor Hareketi Derneği’nin web sitesi olan http://www.tirebor.com web sayfasını ziyaret etmeniz öneririm.

  5. serkan dedi ki:
    25 Aralık 2009, 15:40

    arkadaşlar biz boru hiç kullanmıyoruz zaten.ısprataya düşen uçağı hatırlıyorsanız onlar bor üzerinde çalışan bilim adamlarımızda ve boru kendimiz kullanmamız adına konferans vereceklerdi nooldu öldürüldüler.yani çıkarılacak sonuç burdan bor olarak birinci sıradayız ve kullandığımız halde dünyanın süper gücü durumundayız ne yazıkki amerikan amcamız izin vermiyo..

  6. orhan dedi ki:
    09 Ocak 2010, 18:22

    sayın ilgililer degerli arkadaşlarımızında DEDİGİ GİBİ MADENİMİZİ ÜLKEMİZDE İŞLETSEK COK DAHA ZENGİN BİR ÜLKE OLURUZ SAYGILAR

  7. sevcan dedi ki:
    22 Şubat 2010, 08:34

    bor hakkında ne okuduysam dopru sevindim buna hem doğrusu işe yaramıyo ama bor madenimizi ISPARTA’YA DA çok küçük fiatlarda da satmayalım çok kötü bişi bu en fazla sevinen onlar dimi arkadaşlar!!!:((

  8. elif dedi ki:
    06 Nisan 2010, 20:03

    çok güzel bir site ama daha geniş kapsamlı olması gerek…

  9. prenses dedi ki:
    12 Mayıs 2010, 15:34

    bor madeni var ama ne işimıze yarıyo kullanamıyoruz kullansak ne dıs ne iç ulkelere borcumuz kalır nede krız olurrr

  10. irem dedi ki:
    10 Aralık 2010, 15:14

    ya arkadas ben bor mdeni türkiyede en çok nerededir diyom o gidiyor ban dünyda en çok kullanılanları veriyor ne biçim site burası

  11. Fırat Gürsoy dedi ki:
    20 Aralık 2010, 15:00

    Güzel bir makale olmuş genelde bloglara yorumu sadece backlink için yaparım :) ancak makale gerçekten çok hoşuma gitti. Bor üzerine yeni makaleler yazarsan yada haberlerin varsa mail ile benimle iletişime geçersen sevinirim.

    teşekkürler.

  12. Eliz dedi ki:
    14 Ocak 2011, 22:24

    Peki borun ulkemizde daha cok kulanilmasini saglamak icin ne yapmaliyiz ?

  13. Hilal dedi ki:
    06 Şubat 2011, 21:55

    yaaa;bu bor madeninin ülkemize ne katkısı oluyor kkii belki kullanılsa ülkemizde derdimize derman olacakkkkkkkkkkkkk…

  14. aybuke dedi ki:
    19 Şubat 2011, 18:45

    Dünya’da çıkarılmayı bekleyen toplam 1 milyar 176 milyon ton olan bor madeni rezervinin 851 milyon tonu Türkiye’de.

  15. **su** dedi ki:
    20 Şubat 2011, 14:56

    türkiyede çok fazla bor ar

  16. nohuz dedi ki:
    30 Mart 2011, 23:19

    bor benim memleketim olan kütahyada cıkıyor bizim köye beş km uzaklıkta emet hisarcıkta cogunlukta cıkıyor bu madeni akıllı uslu birileri cıkıp değerlendirmesi lazım bor değerli ama bu madenin degerini gercekten bilmiyoruz dünyayı ayaklarımıza kapandıracak derecede değerli ama soruyorum bor bizim ülkemizde cıkmasına rağmen vatandaş olarak bunun faydalarını ne şekilde olursa olsun görüyormuyuz bizim yaşam kalitemizi etkiliyormu malesef hayır

  17. mustafa nohuz dedi ki:
    30 Mart 2011, 23:29

    demek istediğim şu arap ülkelerinde petrol cıkıyor peki arabistanda petrol ne kadar bir depo yaklaşık 8-10 tl bilemedin 20 tl doluyor altlarında hep 2bin motor devasal arabalar neden benzin o ülkede cıkıyor rezervi bol biz neden bu şekil olmayalım borla giden araclar yapıldı herşey hazır eee amerika izin vermiyor iyi o zaman bizde depoları 2yüz 2yüzellibin liraya doldurmaya devam edelim birileri cıkıp boru öyle bir hale getirecekki avrupa ülkeleri bize yalvaracak inşallah o günleride görürüz selamlar

  18. elif dedi ki:
    11 Nisan 2011, 20:24

    ne yazsam çıkmadıııııı

  19. selim dedi ki:
    11 Nisan 2011, 21:32

    önemli bilgiler ama bu ne karma karışık barin böyle karma karışık yapmasalardıda

  20. kevser dedi ki:
    07 Aralık 2011, 20:13

    çok uzun keşke biraz kısa olsaydı

2 Sayfadan 1. Sayfa12»

Yorum yazabilir veya sitenizden Geri Bağlantı verebilirsiniz.

Yorum yapın

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

Site Kuralları yenilenmiştir. Yorum yapmadan önce bu kuralları okuma yükümlülüğündesiniz. Yorum yapanların bu kuralları okuduğu varsayılacaktır.
Acemi Hacker Denemeleri… Kesinlikle Okuyunuz
Proton Hızlandırıcısı Tesisi- Türkiye Kendi CERN’ini Kuruyor
RSS FEED

                          ~Kültürün Sanata Doyduğu Nokta~

RSS – Mail Takip

E-Mail Adresinizi Girin Son Yazıları Siz de Hemen Okuyun:

Eğer aktivasyon maili ulaşmadıysa Önemsiz Posta (Junk) kutunuzu kontrol ediniz.
  • Yazılar
  • Kategoriler
  • Popüler
Son Yazılar
  • Yatakta Hijyenin Önemi
  • E-Ticarete Dair Notlar
  • Forrest Gump – Anlamsızlığın Kazandırdıkları
  • Plastik Market Poşet Yasasının Perde Arkası
  • Yazlıklar İçin Yatak Seçimi
  • İğneada Gezi Notları
  • Kağıt Nasıl Yapılır – Kağıt Yapımı
  • A101’den Kitap Almak
  • Hitman Suikastçi Oyunu
  • N11’den Konuma Özel Teslimat Hizmeti
  • Muhteşem Sultan ( Game of Sultan ) Oyunu
Kategoriler
  • Geziloji
  • Haberler
  • İmmortanica
  • Kitapoloji
  • Nostalji
  • OyunKritik
  • Rasgele
  • Sine Biyografi
  • SineKritik
  • SiteKritik
  • Yorum
Popüler
  • Hi5 Arkadaşlık Sitesi  (1486)
  • Netlog Arkadaşlık Sitesi (1263)
  • Badoo Arkadaşlık Sitesi (1251)
  • Askerlik Celp Dönemleri ve Yerleri (916)
  • 2009 Yerel Seçim Sonuçları (624)
  • Karnem.Net - Karnem ve Notlarım (247)
  • Simetri Nedir? Asimetrik Düşmanlığıdır! (245)
  • 2011 Yılı Askerlik Yerleri ve Celp Dönemleri (196)
  • Msn Şifresi Kırmak (181)
  • Puzzle Yapma Teknikleri (173)
  • Tevekkül Nedir? (162)
  • Referandum Sonuçları 12 Eylül 2010 (152)
  • Fortis Türkiye Kupası Online (141)
  • Educa Puzzle Kayıp Parça Formu  (129)

Son Film – Son Kitap

.
A101’den Kitap Almak
  • Site Tantımları
  • Teknolojiden
  • Bilimsel
  • Site Kuralları
  • Gizlilik Politikası
  • Site Haritası
  • YAZARLAR
  • immortALance
  • BAĞLANTILAR
  • Yatak & Yatak