Yıl 1989. Bulgaristan Başbakanının kararına göre ülkede Müslüman ve Türk ismi kalmayacak. Aytenler Anna, Vildanlar Valantine olacak. İşte bu ortamı anlatacak Çalıntı Gözler (Stolen Eyes).
Çalıntı Gözler 2004 yılı Bulgar-Türk ortak yapımı. Başrollerinde ise Nejat İşler, Valeri Yordanov, Vesala Kazokova oynuyor. Bulgar zulmünü anlatan, bir eskiye bir yeniye dönen bir film. Dönem filmi olarak adlandırdığımız filmlerden bir tanesi fakat nasıl olmuşsa gözlerden ırak olmuş Çalıntı Gözler. Filmin konusuna değinmek istemiyorum pek. Asıl değinmek istediğim filmin verdiği mesaj.
Bulgaristanda yaşayan mevcut Türk ve Müslüman kesimin benliğini değiştirmek için atılan bir adımı gözler önüne sermiş Çalıntı Gözler. Öyle ki insnaların Türkçe konuşmasının, Türkçe isimler kullanmasının, dini bayramlarını kutlamasının yasak olduğu, bunları yapanların bedeller ödediğini anlayabiliyoruz. Daha çok bir zulumden başka olarak bir dayatma da diyebiliriz. Baba adından doğduğu köye varana kadar herşeyleri yeniden adlandırılan bir toplum ve benliğini kaybetmeye zorlanan bir kesim var ortada.
Yapı bazında olaylar aslında pek anlatılmamış. Sadece ufak bir tarih dersi ile başlayan film bir aşk mecerasına dönüşüyor. Bir bulgar ile bir Türk arasında geçen aşk macerası. Açıkcası oyunculuk kalitesi bakımından da vasat sayılabilecek bir film. Size öğreteceği sadece bilmeyenler için Bulgar hükümetinin 20. yüzyılın sonlarına doğru yapmış olduğu bir dayatmanın var olduğu. Başka da birşey yok. Özellikle sonlarda film tamamen tek konu üzerine dönmekte. Kısacası vasat bir film olmuş. Tam oalrak ne anlatmak istediğini anlayamadım ben. Bir Bulgar Zulmü mü yoksa bu ortamda yaşanmaya çalışılmış bir aşk öyküsü mü buna izleyici karar verir diye düşünüyorum.