Dönemin Devlet Bakanı Cemal Gürsel bir araba yapılmasını emrediyor. Tamamen yerli yapım olacak ve Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına Cemal Gürsel’i bu araba götürecektir. Bu görev de TCDD İşletmeleri’ne verilir. 23 Mühendis başlarlar harıl harıl çalışmalara.

Filmin ana teması bu konu üzerine gelişiyor. Verilmek istenen mesaj ise ” “Devrim Arabaları” Türk mühendisinin ve işçisinin, 20 sene öncesine kadar toplu iğne dahi üretemeyen bir ülkede kalkıştıkları bu meydan okumayı, bugün her şeye kolayca sahip olan nesillere, idealist zihniyeti ve zaferi de aktararak yaşattıkları bir birlik ve başarı öyküsüdür.” Şeklinde veriliyor filmin internet sitesinde.

Devrim Arabaları filminin esin kaynağı “Devrim Arabaları” filmde de olduğu gibi Cemal Gürsel tarafından 1961 yılında özel direktif ile ordunun binek araba ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmaya başlanmış bir araba. Zamanın parasıyla da 1.450.00 TL’sına 4.5 ayda üretilmiş. Sanayisi gelişmemiş bir devlet için devrim niteliği taşıdığından dolayı da adı “Devrim” olmuş.  Cemal Gürseli binmiş ve benzini biterek yarı yolda kalmış. (Bunun için daha ayrıntılı bilgiyi Wikipedia içerisinde bulabilirsiniz.)

Film 28 Ekim tarihinde vizyona gireceğinden malumunuz izleyebilmiş değilim fakat şöyle baktığımda genelde tiyatro oyuncularının ağırlıklı olduğu görünüyor. Yukarıda da konusunu az çok anlattık. Zaten Devrim Arabaları’nın tarihi de belli. filmin ise çekimlerine 2008 yazında başlanmış. İzleyelim görelim. DEvrim Arabaları nasıl bir filmmiş. Gözlemlediğim kadarıyla iyi bir yapıt oalcak gibi geliyor fakat Cem Yılmaz’ın AROG‘u, Ata Demirel’in Osmanlı Cumhuriyeti filmlerinden ne kadar seyirci kalır buna bilemeyeceğim. Büyük ihtimalle DVD’de izlenecektir.

İzleyici Notu ( 22 Haziran 2009 ): Film başlangıcından bitişine kadar geçen 130 günü anlatıyor. Zamanın dalaverelerini ve devletin yoluna taş koymayı başarabilenleri anlatıyor. Araba durduğunda üzülen ve sevinen kesim açıkca belli oluyor. Diğer bir nokta ise kader birliğinin ve inancın ne akdar önemli olduğunu anlatıyor bize DEvrim arabaları. Bir de başarılı erkeğin arkasındaki kadının faktörünü. Öyle ki baş mühendis yıldığı anda haftada bir gördüğü karısı destek oluyor. Birisi baba olurken hepsi de amca oluyor ve öyle seviniyor. 4 adet Devrim Arabası ve 10 motor üretildikten sonra duran proje ve hurdaya giden 3 otomobile rağmen Bej renkli olanı hâla yürüyor. Tek eksik ise Necmettin Erbakan’dan hiç bahsedilmeyişi.

Film daha evvelden yapılması gereken bir yapım. Ben ilk öğrendiğimde anlatılan yolda kaldığıydı. Oysa ki işin ucunda başka şeyler olduğunu, aslında bir başarısızlık değil gurur abidesi olduğunu öğrendim. Her Türk vatandaşının izleyerek doğruyu öğrenmesi gerekiyor. Mutlaka izleyiniz…

immortALance

Yönetici

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.