Bir ihtimalden bahseder bilim adamları. Amerika’da bir kelebek kanat çırpsa hava koşullarının uygun olması durumunda Hindistan’da birrgaya dönüşebilirmiş. İşte buna benzer bir sistem de elektriği bedavaya getirebilecek sistemlerdir.
Bugün bir lise öğrencisi bile solar paneller sayesinde cep telefonunu veya Laptop’unu şarj edebilecek bir sistem yapmayı becerebilir veya çatısına koyduğu bir rüzgar gülü ile ufak ama en azından küçük eşyalarını çalıştırabilecek bir sistem yaratabilir.
Dünya çevresinde nükleer santraller git gide çoğalırken bunun asıl sebeplerinden bir tanesi de bilindiği gibi mevcut elektrik tüketimini karşılayacak üretim yapılamaması. Bunu da hükümetler Nükleer Santraller ile aşmaya çalışmaktalar. Nükleer Santral konusuna değinecek olursak da çalışma prensibi çok basit. Buhar makinesinin buharını sağlayacak suyun kömür veya sıvı yakıt ile değil uranyum atomonun elektronlarının eksiltilmesi sonucu ortaya çıkan ısı enerjisiyle kaynatılması. Kaynayan buhar tribünleri döndürerek bir elektrik enerjisini oluştururlar.
Herkes harcayacağı elektriğin bir kısmını bu solar panel veya rüzgar güleri ile karşılamaya kalksa ülkemizdeki elektrik sarfiyatının ne kadar azalacağını düşünebiliyor musunuz? Solar panallerin 5-6 tanesinin maliyeti 50-60TL ve bir kaç diyot ile de devre kurulabiliyor. Toplam maliyeti 70TL civarlarında ve her evde 3 tane cep telefonu olduğunu düşünürsek bu aletlerin her evde kullanılması sonucu tsarruf edilebilecek enerji miktarını bulabiliriz.
Zira laptoplarımızın ekranın arka kısmında kalan alanı ev içerisinde solar panllerle süslersek (kalınlığı 5mm kadar olsa gerek solar panellerin) üretebileceği enerjiyi hesap edebiliriz. Bu ürünlerimize de enerjiyi bu şekilde sağlamak gayet kolay.
Evet biraz bilgi ve maddiyat isteyen br iş fakat milli servetlerin tüketilmesindense bu şekilde tüketilmesi sanayiyi ve bazı iş kollarını da aynı ölçüde geliştirir. Dışarıdan alınmaya kalktığında biraz masraflı bu tür sistemler. Mesela pe Starck adındaki bir kişi 400watt ve 1KW enerji üretebilen rügar gülü geliştirmiş ki türüne göre 2500-3500 Euro arasında satıyor. 1KiloWatt ise bir evin elektirk ihtiyacını çok büyük bir ölçüde karşılayabilecek kapasitede bir enerjidir.
Umarım bu tür girişimler ülkemizde de hayata geçirilir ve herkes kendi elektriğini ufaktan üretmeye başlar. Ben kısa süre içerisinde bu tür bir sistem geliştirmeyi ve test etmeyi planlamıyor değilim. Çok profesyonel olmasına gerek yok. Ultraviyole ışınlarının olduğu her yerde sınırsızca laptopumu kullanabiliyor olmak yeterince geçerli bir sebep. Düşünün 7-8 saatlik bir yolculuk boyunca Laptop bataryanız asla bitmeyecek. Biraz cama doğru kaykılmanıza bile gerek kalmadan güneş ışınları veya ay ışığı ile cep telefonunuzu ve laptopunuzu rahatlıkla şarj edebileceksiniz.