Astrofizikçilerin hayallerini süsler. Onunla yatar onunla kalkarlar. Nedir bu? Evrenin oluşumu. Önceden varsayımlarla giderken şimdi ise teknolojinin hızıyla gidiyorlar. Hatta en iyi teknoloji onlar için yapılıyor. Şimdi ise doğrudan gözlem muayenesi ile mukayese yapılmasını sağlayacak bir simülasyon geliştirilmiş. “Ufuk Projesi” kapsamında astrofizikçi Romain Teyssier başkanlığında, Paris’in güneyindeki Bruyeres-le-Chatel’deki Fransız Atom Enerjisi Kurumu’nun (CEA) yeni süper bilgisayarı Bull’da yapılmış.
CEA bir açıklama yapmış. astrofizikçi Teyssier, “Evren’in saydam hale geldiği Büyük Patlama’dan (Big Bang) 380 milyon yıl sonra, bir başka deyişle 13 milyar yıl önce, fosil ışımanın gözlemlenebildiği Evren’in en erken safhalarındaki koşullardan yola çıkarak, kozmik akışkanlığı betimlemeyi sağlayacak, çok sayıda parçacığın yörüngelerini izlemenin olası olduğunu” belirtmiş.
Kendi alanında rekor bir simülasyon ile 140 miyar hacim ve 70 milyar parçacığı… hesaplayacak bu bilgisayarla yapılan hesaplamayı elinizin altındaki bilgisayarlarla (onun yanında antikalar şehzadesi) bin yıldan fazla sürecek hesaplamak. Yani siz hesaplayana kadar evrenin sırrı çözülecek. Daha doğrusu torununuzun 7. göbek torbası sonucu gördüğünde. O kadar gelişmiş birşeyle de ilk kez bir bilgisayar canlandırmasıyla, Evren’in gözlemlenebilen kısmının yarısının simüle edildiğisöylenmiş.
Fransa’nın “Ufuk Projesi”, CEA ile Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi (CNRS) ve Evren’in oluşumu ile sayısal canlandırma uzmanı 20’den fazla araştırmacıyı bir araya getiren üniversitelerin işbirliğiyle yürütülüyormuş. Azim var adamlarda.
emreydi değilmi adın unuttum valla neden sol üst köşeye kategori koydun :?: