Geri Dönüşüm KutusuBu Sayfaya Geri Dönüşüm Firmalarıyla Alakalı Reklam Alınacaktır. İletişim İçin İletişim Formunu doldurunuz!!!

Geri dönüşüm terim olarak kullanılan atıkların yeniden kazanılması anlamına geliyor. Bu ise bizim toplumumuzda sadece anlam olarak kalıyor. Oysa ki ekonomideki yeri büyük olan maddelerin bir kısmı geri dönüşüm ile geri kazandırılabiliyor.

Bu yazımı hiç bir kaynaktan yararlanmadığım için sayısal olarak örneklerle doldurmayacağım fakat gözlemlerime dayanarak bazı sayısal veriler ortaya koyabilirim.

En büyük geri dönüşüm atık pet şişeler ve kâğıt ürünlerinde yaşanıyor. Sizden düşünmenizi istiyorum. Bakkaldan günde kaç pet şişe su alıyorsunuz? İki günde bir aldığınızı düşünsek ( Ortalama kişi başına. Her gün 3-4 şişe içenler var. ) günde 30 milyondan fazla pet şişe eder. Bunun geri dönüşümüyle kazanılan ekonomik değeri eminim kestirebiliyorsunuzdur.

Ofislerimizde en çok kullanılan maddelerden birisi kâğıt. Ne yazık ki bunlar direk olarak çöpe atılıyorlar çoğu yerde. Staja başladığım şirkette biz arka yüzü boş olanları tekrar kullanmaya, israf etmemeye gayret ediyoruz ki haftada 1000 sayfa çıktı alınıyor neredeyse. Bu sadece 4 kişilik bir ofiste harcanılan miktar. Bunun taş çatlasa yarısı evrak olarak saklanıyor. Diğer kısımları müsvedde olarak kullanılıyor. Oysa ki bu kâğıtlar geri dönüşümle defalarca kullanılabilir.

Bunları geri dönüşüme kazandırabileceğimiz pek fazla imkanımız yok şuanda. Bazı okullar ve merkezlerde geri dönüşüm amaçlı bir takım hareketlenmeler mevcut. Bitirdiğim lisede kâğıt atıklar bir kutuda biriktiriliyor ve belediyece sanırım toplanıyordu fakat bu her okulda yaygın değil maalesef.

Geri dönüşüm konusunda halkımızın duyarlılığı ve belediyelerimizin yardımıyla çok iyi bir kâr yapabiliriz. Zira hem petrol hem de ağaç bakımından büyük miktarlarda tasarruflar yapılabilir. Sokakta kâğıt, kola şişesi, karton , su şişesi gibi maddeler toplayan insanlara bir çok kişi kötü gözle bakmasa da iyi gözle de bakıyor sayılmaz fakat ben tebrik ediyorum onları ki ülkemizin geri dönüşümünün çok büyük bir miktarını onlar sağlıyorlar. Bundan 4-5 yıl önce izlediğim bir televizyon programında Japonya halkının pet şişeleri ayaklarıyla ezmek suretiyle küçülterek ( O yanlarındaki dalgalar kolayca preslenerek kapağı kapatıldıktan sonra küçük boyutta kalmasını sağlıyor. ) sokaklarındaki geri dönüşüm kasalarına bıraktığını gördüm. Hem de o kasalar fazlasıyla doluyordu.

Ben bu amaç için otogarda otobüsten çıkan kola şişeleri ve plastik bardakları ayrı bir poşete koyarak oradan onları toplayan insanların almasını sağlıyordum. Zararın neresinden dönersek kârdır diyordum. Şuanda ise ofiste kâğıtların en verimli şekilde kullanılması için çabalıyorum.

Sizden ricam şu ki; geri dönüşüm konusunda biraz daha hassa olmanız. Hatta bunu okuyan blogcu veya forumcu arkadaşlarımın bu konuya değinmesi.  Umutluyum… Bir ağaç daha kurtulabilir, daha az petrol kullanılabilir…

_______________________________________

Öğrenci arkadaşlardan gelen istekler doğrultusunda Geri Dönüşüm ile alakalı olarak ek bilgiler de vermek istiyorum.

Bazı maddelere ait geri dönüşüm sembol ve kodları aşağıda verilmiştir. Bu semboller uluslararası olarak kullanılır.

Sırasıyla; plastik, alüminyum, kâğıt, demir

Geri dönüşümü yapılabilecek maddeler;

  • Cam
  • Kağıt
  • Alüminyum
  • Plastik
  • Piller
  • Motor yağı
  • Akümülatörler
  • Beton
  • Organik atıklar
  • Elektronik atıklar

immortALance

Yönetici

You may also like...

39 Comments

  1. saolun yha işime yaradı wala bu arada cins cins şeler yasmaın adam emek wermiş emeee sayqı lütfen ya

  2. biraz daha uzun olabilirdi ama güsel olmuş bu arada sitede kötü içerikli kelimelerin kullanılması yasaklanmalı
    böyle giderse kimse beğenmeyecek

  3. çok kötü ne yapam ben bunu heeaa

  4. ehhh işte seni severim ah ananam vurmaaaaaa

  5. offffffffffffffff sewim arasa çat kapı giderim kaçarım beeeeeeeananaaaaa vurmaaaaaaaaa

  6. cok iğrenç bi site olmuşşşşşşşşşşşşşş

  7. Çok güzel bir makele olmuş eline sağlık devamını bekleriz

  8. bu çok uzuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuun

  9. çooook güzel tam bna göre

  10. cok guzel guuuuuuuuuuuuzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzeeeeeeeeeeeeellllllllllllllllllllll

  11. BENCE BİRAZ GÜZEL AMA NEYSE ACIDIM GÜZEL DİYİM BARİ EHHH BİRAZDA GÜZELMİŞ NEYSEEEEEE

  12. ÖDEVİMİ YAPABİLDİM ÇOK GÜZEL Bİ SİTE YYAPTIĞINIZ İÇİN SAOLUN.

  13. bence çok saçma değil harika çünkü
    diğer arkadaşlarım öyle düşünmüyor

  14. bence çok hastalık

  15. çççççççççççççççççççççççoooooooooooooooookkkkkkkkkkkkkkkkk güzel

  16. yaaaa hiç ödevime yarayacak hiç birşey yooooook!

  17. la bunaya ben ingilizce yazı istiom
    D:

  18. […] Daha sonra da işi bitince tekrar atılmaktadır.Daha önceleri geri dönüşümün öneminden bahsetmiştim. Sosyal sorumluluk bilincinde birisi olarak bu konuya da değinmek istiyorum. Yani plasitk (naylon) […]

  19. onur bey u sayfada ingilizce bulunmuyor…. ingilizce istiyosan ingilizca durağı karşıda….

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.