Blog immortALance
  • Ana Sayfa
  • Ben Kimim?
  • Etiketler
  • İletişim
  • Haberler
  • İmmortanica
  • Kitapoloji
  • Rasgele
  • SineKritik
  • Nostalji
  • Yorum

Irak Erbil’de Yaşantı Deneyimi

Yazar: immortALance Kategori: Yorum Tarih: 2 Oca 2011 25 Yorum

18122010380
Yeni yıla ummadığım bir yerde girdim bu sefer. Genellikle uyuyarak girdiğim yeni yıla bu yıl Irak’ta Erbil şehrinde girdim. Çalıştığım firmanın bir mağazasını teftişe geldim 16 Aralıkta. Sofy Mall Alışveriş Merkezinde Visko Love Visco Yatak ürünlerinin satışı ve mağaza geliştirmeleriyle uğraşıyorum. Tahminen 1 Ay kalacağım bu şehirle ilgili bazı izlenimlerim de elbette oldu.

Irak deyince akla savaş, bombalar vs. geliyor. Oysaki Kuzey Irak tarafında bu tür olaylar mevcut değil. Burada halk kendi içerisinde Müslüman, Hıristiyan, Şeytana tapanlar hepsi bir arada sorunsuz şekilde yaşıyor. Mesela burada yaşadığım mahalle bir Hıristiyan Mahallesi ve bütün mal sahipleri Hıristiyan. Yılbaşı yakınlarında geldiğim için de burada Yeni Yıl eğlencelerine de tanık oldum. Bütün caddeler ışıl ışıl, Camii olmayan bir mahalle ve kiliseleri süslenmiş. Evlerde ışıklar, çam ağaçları var. Burasını genelde Araplar gibi görürler fakat arap değil Kürt var burada. Birçoğu da Türkiye ile bağlantılı durumda. Bir diğer unsur ise buradaki çoğu insanın İngilizce biliyor. Ben de mecburen Türkçe değil İngilizce olarak iletişim kurabiliyorum. Belki de elit kesimin uğradığı bir Alışveriş Merkezinde çalıştığımdan dolayı hep yabancı dil bilenler geliyordur.

İnsanları burada dinci gibi hayal ediyorsanız fazlasıyla yanılıyorsunuz. Buradaki insanlar modern yaşama geçmeye başlamışlar. Dar Jeanlar, makyaj gibi unsurların hepsi mevcut. Özellikle Hıristiyan kesimde çok fazlalar. Her ne kadar İslamiyet hüküm sürse de yaşadığım mahallede 5-6 tane güzellik salonu mevcut. Batılılaşma buraya daha yeni uğramış orası bir gerçek. Hayal etmek için burayı şu tasviri yapabiliriz. Türkiye’yi 50 yıl geriye alın ve arabaları son model yapın. Bu kadarı gayet yeterli bir açıklama burası için.

Erbil iki bölümden oluşuyor. Birincisi lüks araçlarda donatılmış, lüks caddeler ikincisi ise hemen o caddelerden girdiğiniz sokaklardaki tarihten kalma yaşantılar. Kendi içinde savaş görmüş bir şehir olan Erbil’de zengin başını alıp gitmişken fakirin aynı yerde kalması bir noktada aradaki farkın da açılmasını sağlamış durumda. Milyon dolarlık bir binanın hemen arkasında toplasan milyon dolar etmeyecek bir mahalle bulabilirsiniz.Fakirliğin ve safelaetin o lüks yaşamın arasında devam edişini gözlemlemek inanın çok etkiliyeci.

Yaklaşık 2 milyon nüfusu var ve yarısı kadar araba var burada. Toyota resmen parsellemiş burayı. Japon arabaları pek bir revaçta ve her yerde görülüyorlar. Öyle ki her an bir Land Cruiser görebilme şansınız çok fazla. Zira Hummer bile epey fazla burada. Ülkemizdeki akaryakıt vergileri, gümrük vergileri, özel tüketim vergileri gibi birçok vergi fiyatları yükseltirken burada o tür sorunla karşı karşıya değilsiniz.

Buranın halkı saat 11’e kadar asla uyanmıyorlar bile. Her yer boş oluyor. Bakkallar 10’dan önce açmıyorlar. Yarım gün çalışarak geçinen insanlarla dolu burası. Anlayacağınız gayet tembeller ve çalışan kişi burada geçimini çok rahatlıkla sağlıyor hatta zengin kesime bile girebiliyor. Burada çok zengin olmanın tek yolu her yerde olduğu gibi ticaretle uğraşmak.

Bir diğer durum ise hayat pahalılığı konusunda. Kola 60krş, Snickers 60krş, Çakmak 30krş, Pringles büyük kutu 2,5 Lira küçük kutu 1,5 Lira burada. Yani birçok alanda ucuzluk mevcut ve Türk ürünlerini her yerde bulabilirsiniz. Her bakkalda alışık olduğumuz ürünler fazlasıyla var ve buranın ekonomisi şu şekilde işliyor. Petrol’den ülkeye para giriyor, diğer ürünlerle geri çıkıyor. Kendi üretimleri yok denecek kadar az.

Ağız tadı burada biraz farklı. Birisinden duymuştum yemeğe tadını veren sudur diye. Buradaki suyun tadı farklı olduğundan dolayı yemeklerinin de tadı oldukça farklılaşıyor. İlk başta çok farklı gelebiliyor fakat zamanla alışıyorsunuz. Türk mutfağı, Fransız mutfağı, çin mutfağı, Japon Mutfağı gibi isim yapmış bir yemek tarzları mevcut değil. Söylediğim gibi bütün ürünler ithal burada. Endüstrileşme sıfır ve bu ürünleri ithal edenler kazanıyor parayı.

Ülkede büyük bir yapılaşma mevcut. Yeni siteler, konutlar sürekli olarak inşa ediliyor ve Erbil git gide büyüyor. Yabancı yatırımcının da buraya ilgisi bu oranda artsa da yatırımcıların büyük çoğunluğu burada Türkiye’den gelmiş durumda. Neredeyse bütün mağazalar Türk firmaları tarafından açılmış. Yani iç içe bir ticaret var.

Gözüme çarpan diğer bir nota ise insanlar burada devlet elektriğinin yanında jenaratör kullanıyorlar. Daha ucuza geliyor ki devlet te zaten elektriği sadece geceleri veriyor. Jenaratörler çalışırken gece millet rahatsız olmasın diye sağlıyorlar bunu da. Maluk yakıtı çok ucuz elektrik az petrol fazla burada.

Şimdilik izlenimlerim bu konuda bu kadar. Pek fazla fotoğraf çekme olanağı bulamadım ama firmam için çarşının içerisinde Yılbaşı Hazırlıkları yapılırken çektiğim videoyu paylaşmak istiyorum…

[Slayt Gösterisi]
17122010378
18122010380
18122010381
18122010382
IMG_0064
IMG_0067
IMG_0079
IMG_0082
IMG_0084
IMG_0087

“Irak Erbil’de Yaşantı Deneyimi” için 25 Yorum

« Eski yorumlar
  1. ufuk dedi ki:
    22 Eylül 2012, 11:17

    2 yıldır erbilde ıkamet etmekteyım her turlu soru ve sorun ıcın bana ulasabılırsınız ibo_q et yahoo nokta com

  2. esref şimşek dedi ki:
    28 Eylül 2012, 21:40

    ben orda çalışmak istiyorum ama biraz orayı tanımak istiyorum yardımcı olurmusunuz inşat işlerinde çalışıyorum fayans seramik sıva işleri yapıyorum bana yardımcı olursanız sevinirim

  3. GURKAN dedi ki:
    12 Ocak 2013, 23:10

    merhaba ben erbilde bi şirket kurup türkiyeden ticaret yapmak istiyorum. erbile gidip orada iş kuran arkadaslardan cevap bekliyorum yardımcı olursanız çok sevinirim

  4. Adin dedi ki:
    23 Ocak 2013, 12:18

    iyi günler. ben mimarım ve şu anda masterim tamamlanmak üzere. erbil’e gitmeyi planlamaktayım. tavsiyenizi almak istiyorum. çünkü okuduklarımdan başkaca bir bilgim yok. nereden başlamam uygun olabilir. kısa bir bilgilendirmede bulunmanızı rica ederim
    teşekkürler

  5. Adnan dedi ki:
    15 Haziran 2013, 01:02

    Yaklaşık 9 aydır gidip geliyorum ve 1,5 aydır da yerleştim Erbile. Öncelikle burada iş yapacak arkadaşlar kendileri bizzat gelip 10 – 15 gün rahatlıkla gözlem yapa bilirler. Arkadaşlarında dediği gibi Erbil, Süleymaniye ve Duhokta güvenlik sorunu yok denecek kadar az. Ama Irak ın diğer şehirleri için aynı şeyleri konuşmak zor. Ülkeye girişte size neden geldin gibi garip sorular sormuyorlar 15 gün vize veriyorlar daha fazla kalacaksanız ikame almalısınız 3 aylık ikame 100 ila 300 dolar arasında değişiyor. Tabii buradan kefil bulmalısınız. İş yeri açarsanız zaten direk ikame veriyorlar.Eğer Erbil e gelecekseniz yabancılık çekmezsiniz çünkü çok fazla Türk var, Buradaki bir çok iş yeri Türklere ait. Erbilde kısmen, Kerkükte hiç dil problemi yaşamazsınız, Erbil çok türk ve türkmen olması nedeni ile, Kerkükte zaten herkez türkçe , kürtçe, arapça biliyor. Ticaret burada Türkiyeye nazaran daha yapılabilir durumda, vergi olmadığı için zaten cazip geliyor. Yani vergi dairesiyle, muhasebecilerle uğraşmassınız. Burada çok iyi paralarda kazanabilirsiniz, yada çok kötü durumda da dönebilirsiniz. Ev kiraları ve dükkan kiraları ateş pahası mesela benim kaldığım evin kirası 1.500 dolar. ( Yani bu parayla TR de hatırı sayılır evlerde oturabilirsiniz )ev kiraları 700 dolardan başlayıp 3000 dolara kadar gidiyor. Dükkan kiralarıda 1.500 ila 8000 dolar arasında ve muhtemelen 6 sar aylık peşin ödersiniz. Dolar her yerde geçiyor bakkaldan sigarada alsanız dolar alırlar TL nizi ancak kale civarındaki seyyar dövizcilerden bozdurabilirsiniz. Türk malları burada çok tutuluyor hatta kalitenin adı olmuş. Bazı kalem mallar çok ucuz bazı kalem mallar çok pahalı. Elektrik kesintileri çok sık olsada hemen hemen her mahallenin jenaratörü var. Özellikle Irak ın Kurdistan bölgesinde Türk olduğunuz için problem yaşamazsınız kontrol noktalarında sadece pasaportunuzun kabına bakarlar. Genellikle Türkleri severler ve antipatileri yoktur.( Yüzde 80 ninde Türklere karşı bi ön yargı yoktur ). Araç kullanırken çok dikkatli olmalısınız trafik keşmekeş, ama yinede Tr deki gibi korna sesleri duymazsınız. Çoğu yerde yayalara yol verirler hatta yaya kadın ve çocuksa trafik durur. Benim burada en çok sevdiğim durum Turkiyedeki tabirle it uğursuz takımı yoktur, tinerci, yankesici gibi rahatsız edici tiplerin yok oluşu insana huzur veriyor. Burada ticaretinizi sağlam yapmalısınız ve uzun vadelerde çalışmamalısınız her ne kadar bölge olarak güvenli olsada ülke çok kırılgan bi yapıya sahip, merkezi hükümet ile bölgesel hükümet arasındaki gerginlikler piyasıyı çok hızlı etkileyebiliyor. Ayrıca Kuzeyden giriş yaptığınızda Kerkük hariç diğer arap şehirlerine muhtemelen giremezsiniz mesela Musula giriş yapmanız zor zaten de tavsiye edilmez. Arap bölgelerine Ancak TR den hava yolu ile gelebilirsiniz….

« Eski yorumlar

Yorum yazabilir veya sitenizden Geri Bağlantı verebilirsiniz. O da olmadı RSS ile yorumları takip edebilirsiniz..

Yorum yapın

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

Site Kuralları yenilenmiştir. Yorum yapmadan önce bu kuralları okuma yükümlülüğündesiniz. Yorum yapanların bu kuralları okuduğu varsayılacaktır.
Ica Taşları – Açıklanamayan Buluntular 3
Puzzle Seven Bir Arkadaştan

Yazar Aranıyor

Yazar OlSitemize Yazar Alımı Yapılacaktır. Ayrıntılar İçin Tıklayınız!!!

RSS – Mail Takip

E-Mail Adresinizi Girin Son Yazıları Siz de Hemen Okuyun:

Eğer aktivasyon maili gelmediyse Önemsiz Posta kutunuzu kontrol ediniz.
  • Yazılar
  • Kategoriler
  • Popüler
Son Yazılar
  • Yatakta Hijyenin Önemi
  • E-Ticarete Dair Notlar
  • Forrest Gump – Anlamsızlığın Kazandırdıkları
  • Plastik Market Poşet Yasasının Perde Arkası
  • Yazlıklar İçin Yatak Seçimi
  • İğneada Gezi Notları
  • Kağıt Nasıl Yapılır – Kağıt Yapımı
  • A101’den Kitap Almak
  • Hitman Suikastçi Oyunu
  • N11’den Konuma Özel Teslimat Hizmeti
  • Muhteşem Sultan ( Game of Sultan ) Oyunu
Kategoriler
  • Geziloji
  • Haberler
  • İmmortanica
  • Kitapoloji
  • Nostalji
  • OyunKritik
  • Rasgele
  • Sine Biyografi
  • SineKritik
  • SiteKritik
  • Yorum
Popüler
  • Hi5 Arkadaşlık Sitesi  (1486)
  • Netlog Arkadaşlık Sitesi (1263)
  • Badoo Arkadaşlık Sitesi (1251)
  • Askerlik Celp Dönemleri ve Yerleri (916)
  • 2009 Yerel Seçim Sonuçları (624)
  • Karnem.Net - Karnem ve Notlarım (247)
  • Simetri Nedir? Asimetrik Düşmanlığıdır! (245)
  • 2011 Yılı Askerlik Yerleri ve Celp Dönemleri (196)
  • Msn Şifresi Kırmak (181)
  • Puzzle Yapma Teknikleri (173)
  • Tevekkül Nedir? (162)
  • Referandum Sonuçları 12 Eylül 2010 (152)
  • Fortis Türkiye Kupası Online (141)
  • Educa Puzzle Kayıp Parça Formu  (129)

Son Film – Son Kitap

Forrest Gump – Anlamsızlığın Kazandırdıkları
A101’den Kitap Almak
  • Site Tantımları
  • Teknolojiden
  • Bilimsel
  • Site Kuralları
  • Gizlilik Politikası
  • Site Haritası
  • YAZARLAR
  • immortALance
  • Furkan Salman
  • BAĞLANTILAR
  • Teknolojide
  • I Web Club

Blogda yer alan tüm içerik kendi parmaklarımdan çıkmaktadır. Alıntı yazılsa dahi başka bir mecrada yazılı izin olmaksızın yayınlanması yasaktır. Haklarını ancak buraya kadar saklayabildim. Yok ben şekilden şekile sokar, kaynak da göstermem üstelik yazana söverim diyorsanız, Allah'a havale ediyorum...