Kıbrıs KKTC olarak Türkiye tarafından askeri olarak desteklenen bir ülke ki zaten Türkiye Cumhuriyeti himayesi altındadır. 1974’den bu yana sorunlar hep süregelmiştir. Ben de 369. KD olarak askerliğimi KTBK Hava Savunma Taburun’da Gülseren Kışlası Gazi Mağosa’da yaptım. Askere gitmeden önce buralar ile alakalı hiç izlenim ya da bilgi bulamadım.
sorusu için bana yok şöyle davrandılar böyle oldu sistem şudur diye bir konudan bahsedemeyeceğim. Askerlikte rahat etmek diye bir terim varsa bile bu ilk değişen komutanla birlikte de değiştiği için boşa akılları karıştırmya gerek yok. Ben genelden bahsedeceğim.
Gülseren Kışlası Magosa’da deniz kenarında bir kışla. Oldukça da büyük bir kışla. İçerisinde Merkez Komutanlığı, KTBK Hava Savunma Taburu, 28. Tümen Hava Savunma Taburu ve KKTC Güvenlik Kuvvetleri’nin Er Eğitim Alayı gibi birlikler var. Kışlanda nüfus kalabalık sayılır. Su sıkıntınız sıfır olacaktır. Denizden arıtmalı olarak gelmektedir. Paşaköy gibi özellikle tepe ve kırsal kesimlerde su sıkıntısı devam ettiğini duydum. Son dönemde Türkiye üzerinden borularla Kıbrıs’a su gönderiliyor fakat ne tam oalrak ihtiyacı karşılayamayabiliyor. Koğuşlar klimalı falan güzel. Genel olarak da zaten boş durmayacaksınız. Herkes bir işin peşinden koşuyor olacak ya da eğitim halinde olacaktır. TSK’nın istediği son şey kafası kesik tavuk gibi dolaşan askerdir.
Kışla imkanları güzel. Çarşı olarak da fena sayılmaz. İstanbul, İzmir gibi bir metropolden gidiyorsanız sıkıcı gelecektir fakat en azından internet cafe var. İstanbul’dan çok daha pahalı değil aslında. Sadece aynı veya biraz pahalı. Casino, İddaa Salonu gibi yerlere girmeniz kesinlikle yasak. Yakalanmama gibi bir şansınız açıkcası pek yok. Eğlenmek gibi bir ortam söz konusu değil. Telefon kullanımı komutanına göre değişmekle beraber genllikle bir süre beklersiniz kullanmak için.
Hazır telefondan bahsetmişken en çok sorulan sorulardan birisi olan Kıbrıs’ta Nasıl Telefon Kullanırız? sorusunun cevabını vereyim.
TSK biliyorsunuz ki mesai saatleri dışında AskerCell kullanımını serbest bıraktı fakat bu Kıbrıs’ta hiç bir işinize yaramayacaktır. Öncelikle telefon konusunu açıklayalım. Yanınızda mutlaka bir tuşlu telefon olsun. Orada 150-200 liraya bir tane tedarik edebilirsiniz ya da siz gittiğinizde mutlaka birileri terhis oluyordur onlardan alabilirsiniz. Muhtemelen o da başkasından almıştır. Tuşlu telefon ile bir süre idare etmek zorundasınız çünkü. Tuşluyu da mesai saati dışında da olsa öyle ulu orta kullanamazsınız. Kıyıda köşede kullanmanız gerekiyor. ŞArj sorunu yaşamıyorsunuz hem. Android ise oradan tedarik etmeniz daha mantıklı. Özellikle sıfır telefon alacaksanız oradan alın. Sebebi ise şu. IMEI kaydı yaptırmanız gerekiyor. Magosa’da yapılmıyor. Sadece farklı IMEI atıyorlar o kadar. Aksi halde 90 aktif gün sonra telefonunuz kapanıyor ve ilk taktığınız KKTC hattan başka bir hat ile kullanamıyorsunuz telefonu. Tuşlusu da Android olanı da bu sistemde. Iphone da aynı. 90 aktif gün de sadece kullandığınız günleri içerir. Kullanmadığınız günler 90 günlük istihkakınızdan düşmez. 1 ayda 10 gün açtıysanız geriye 2 ay değil 80 gün kullanma hakkınız kalır ve bu hak her yılbaşında sıfırlanır. Eğer Ağustos celbinde askere girmişseniz muhtemelen IMEI attırmaya falan gerek kalmayacaktır. Yılbaşında 90 güne çıkıyor çünkü tekrar.
Hat konusu da biraz çetrefilli ve aşırı pahalı. 200 DK 5gb internete paşa paşa 70-80 lira bayılırsınız. WhatsApp can kurtaranınız olacaktır ve tuşu telefonlar için muhtemeşem bir özellik daha. Karşınızdaki kişi size Turkcell Bip ya da Google Allo üzerinden mesaj atabilir ücretsiz olarak. O size programdan atacak siz ise kendiniz normal nuamrasına atacaksınız. Mesaj paketleri ve konuşma süreleri hemen hemen her tarifede Türkiye yönüne kullanılabiliyor. Yalnız şu önemli. Eğer birisi sizin kullandığınız hattı daha önceden Turkcell Bip yüklü bir Android ya da Iphone telefonda kullandıysa Turkcell Bip’den size kısa mesaj gelmeyecektir. Google Allo ile kullanmanız gerekiyor sadece. Yaklaşık ayda 3000 adet sms gibi bir limiti de var sanırım. Bunu araştırmak lazım fakat uzun süre boyunca işinizi çözecektir.
Bir diğer unsur da asla ama asla acemi birliğinizdeki rahatlığı aramayın. Acemi birliğinde ne bir sorumluluğunuz ne de bir yükümlülüğünüz mevcut. Arada bile telefonla rahatça konuşabiliyorsunuz fakat usta birliğine gidince bu durum değişecek. Yemekler catering firması tarafından değil askerler tarafından yapılıyor ve sonuç olarak lezzet sorunu var. Pişmemiş balık ve lapa pilava hazırlıklı olun. Telefonu istediğiniz gibi kullanamazsınız. En iyi ihtimalle 1 hafta 10 gün telefon bile edemezsiniz ki aslında bu sizin lehinize. Komutanları tanımadan kullanmayın da. Bazıları aşırı derecede avcılık yapıyor. Kullanılabielcek yerlere sürekli baskın yapıyorlar. Usta askerler de ellerindeki imkanları vukuaatlar artması sebebiyle kaybetmek istemiyor. Usta asker olduğunuzda siz de anlayacaksınız. Mesela yazın öğle arasında klimalı koğuşta yatmak varken 45-50 derece sıcaklıkta gölge yer bile bulamayacaksınız. Bu riske elbette değmez.
Maaş olarak ise 369. Dönem er 198 TL, onbaşı 220 TL, Çavuş da 250 TL gibi bir maaş alıyordu.
Şimdilik bunlar anlatacaklarım fakat aklınıza takılanlar olursa cevap vermeye çalışırım. Yorum alanını kullanarak hem bana hem diğer okuyuculara sorunuzu sorabilirsiniz.
iyi günler bende 373 kd olarak 28. piyade tümeni hizmet takımında askerliğimi yapacağım bilgileriniz varsa mail olarak cevaplarsanız sevinirim