Bir zamanlar klonlama furyası vardı. Bir koyun genlerinden klonlanmıştı. Bir süre de yaşamışdı hayvan. Şimdi ise daha farklı bir alanda yani bin yıllar önce soyu tükenmiş olan fakat Sibirya’nın doğusunda bulunan ve yaz kış sürekli buz katmanının metrelerce altında bulunan donmuş bir mamut kalıntısına ulaşıldı ve bu hayvanın türünün tekrar canlandırılabileceği ihtimali doğdu.
Daha önce bir kaç defa Mamut klonlanmaya çalışılsa da başarılı olunamamıştı fakat bu sefer bir ihtimal daha doğdu ve klon için gerekli olan sadec 1 adet canlı hücre. Bu bir adet canlı hücreyi onbinlerce hücre yapmak az çok biyolojiden anlayanların da bildiği gibi hiç de zor bir iş değil.
Rus bilim adamlarının (Her nedense İsviçreli değil buna şaşırdım.) önderlik ettiği bir ekip tüylerinde ve kemiklerinde bozulmamış hücrelere rastlandığını açıklamış. Fakat bunların işe yarayıp yaramaması konusunda pek de iyimser olmadıklarını söylemek gerek.
Hücrelerin canlı kalabilmesi için yüzyıllardır -4 ila -20 derece arasında kalması gerekiyor ve bunu da zaman gösterebilir diyebiliriz. Bu araştırma aklıma bir bilgi getirdi. Eğer klonlama başarılı olursa bitki ve canlıların neslinin devam ettirilmesi sağlanarak bozduğumuz düzenin bir nebze de olsun daha uzun sürmesini sağlayabileceğini umuyorum.