Çocukluğumuzda genel olarak beğenilen tek televizyon yayınları sabah okula gitmeden ve okuldan çıkışta yayınlanan çizgi filmlerdir. Bu çizgi filmlerin büyük bir bölüme mevcut masallardan esinlenilerek dizi haline getirilmiştir.
Masal insanoğlunun çok derinlerinde yaşayan bir heyecandır diyebilirim. Daha ufacıkken ailemizin bize yatmadan önce anlattığı (benim ailem yapmadı), sınıf kütüphanesinde okumak için aldığımız Kaşağı, uyuyan güzel, pamuk prenses ve yedi cüceler, kırmızı başlıklı kız… Bunları okurken o günlerinize daha çok döndüğünüzü ve gözlerinizin parladığını tahmin edebiliyorum. Eminim bazılarınızın hala kıyıda köşede sakladığı, bir şeyler ararken veya taşınırken bulduğu üç boyutlu bir masal kitabı dahi vardır.
Masallar bize daha o yıllarda bir dünya kurmamıza yardım eder. Ayrıca “Büyüyünce kırmızı başlıklı kız olacağım.” Dedirtecek kadar zehirlemezler. Bunu diyerek balkondan, pencereden atlayanı görmedim ama “Pikachu” diyerek atlayan çok var biliyorum. Yani masallar şiddeti ve yanlışı kötü gösterirler.
Masalların içerisinde hep bir iyi bir kötü vardır. Melekler ve şeytanlar yan yanadır. Almanların ünlü masal derleyicileri Grimm Kardeşler sürekli bu konuya dikkat etmişler. Babasız ve annesiz geçen çocukluklarından bu yana hissettikleri masal yokluğunu başkaları hissetmemesi için bugün aklınıza ilk gelecek masalları köy köy, mahalle mahalle dolaşarak dinlemiş ve derlemişler. Bremen Mızıkacıları, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Uyuyan Güzel, Rapunzel… bunlardan bazılarıdır. Kötüler daima güçlü durumdadırlar fakat sonunda ne olursa olsun iyiler kazanırlar.
Masallar daima içerisinde iyi ve ktüyü ayıran, nasihatlar içeren, zihinsel gelişimi olumlu yönde geliştiren ve şiddet içermeyen, pozitif düşünceyi tetikleyen bir yapıya da sahiptirler. Çocuklarımız doğru ve yanlışı ayırmayı, her zaman kötüyü görebilmeyi fakat iyiyi kötüye yeğlemeyi öğrenirler. Olumlu düşünürler. Hayalleri olur peşlerinden koşabilecekleri. Bir dünya kurarlar kendilerine içerisinde yaşayabilecekleri. İşte böyle iyi şeylerdir masallar ve eğlendiricidir de. Eşek altta, köpek, kedi, horoz üst üste binmiş. Bir pencereden bakıyorlar. Yetişkin mantığıyla baktığımda dahi eğlenceli geliyor bu görüntü bana. Dostluğu, arkadaşlığı öğretiyor. Dürüstlüğü öğretiyor. Kısacası masallar insanlığı öğretiyor…
Gecenin geç saatlerine kadar kadın programı, dizi izlemek için çocuklarımıza daha az zaman ayırdığımız bu çağda, içinde ve sonunda daima nasihatler barındıran masalları uyumadan önce çocuklarımıza okursak daha yararlı olacaktır onlara o programları izlettirmekten. Bırakın çocuk akıllarına şiddeti ve cinsellik girmesin. Karanlık çökemsin bu yaşta. Onları ilgilendirmez Ahmet’in karısının başkasıyla fingirdeyip de Ahmet’in karısını terk etmesi zira tersinin olması. Çocuklarımız doktorculuk oynasın, insanları iyileştirmeye, onlara yararlı olmayı öğrensinler. Ellerinde silah birbirlerine ateş etmeyi değil. Zira geleceğimiz gençlere emanettir ve geleceğin gençleri bugünün çocuklarıdır.
çok guzel kızlar deneyebilirsiniz
ewet güsel olmşşşşşş