Bilim

Örümcek Ağı!

Örümcek ağıÖrümcek ağı bilindiği gibi hala sırrı çözülememiş bir muamma. Bir hayvan uğraşır didinir tüküre tüküre bir ev yapar kendine. (Allah bilir aç değilim açıkta değilim de diyodur[aç olmadığı kesin]) Son çömer ortasına her bir zerresindeki olayları sezer bacaklarıyla. Doğadaki bir çok şey gibi ilginç bir sistem. Neyse bırakalım da örümceği örümceğin ağına dönelim.

Bilim adamları 380 yıldır çözülemeyen örümcek ağının bir kaç şeyini daha çözmüş. Örümcek ağının çapı bir milimetrenin binde birinden daha küçükmüş. Yani <0,oo1 bu da demek oluyor ki mikron derecesinden ufak. Aynı kalınlıktaki çelik bir telden 5 kat da sağlammış. Toplam uzunluğunun da 4 katı esneyebiliyormuş.

Örümcek AğıBilim adamları birşey üzerine çalışıyorsa bunda bir çıkar vardır kesinlikle. Daha önceki yazılarımdan “Salak Olmamanın Geni” buna bir örnektir aslında. Adamlar kimyasal yapısını çözünce cidden çok farklı alanlarda kullanıcaklarmış. Bunlardan birkaç örnek olarak “Kurşun geçirmez yelek, motosiklet kaskı, iz bırakmayan dikiş ipi.” sayılabilir.

320 gramı dünyayı saran bir maddeymiş bu örümcek ağı. “Keratin” denen proteinden oluştuğu şimdilik bulunmuş fakat hala tam yapısını çözememişler. Keratin saç, tırnak, tüy, deri gibi maddelerde de bulunuyor. Örümcek ağı benzer diğer meteryalleri kopartmak için gereken enerjinin 10 katı harcanırsa ancak kopabiliyor. Bunun sebebini hala bulamamışlar.

Artık bilim ve teknoloji ortak gelişiyor aslında. Teknoloji geliştikçe araştırma imkanları da artıyor. Bilimden temennimiz ne yapıp edip şu örümcek ipini çaktırmadan kaynanaların ağzını dikmekte de kullanılabilecek bir hale getirmeleri. Zaten ancak öyle mümkün olur ya orası ayrı mesele. Bakalım önümüzdeki gelişmeler ne olucak. Oldukça aktarıcam size. Çok farklı alanlarda kullanıcaz bu ipi biz. Okeyde taş çalarken, tavlada zar atarken. Ne de olsa görünmesi de zor bişey..

immortALance

Yönetici

You may also like...