Uzun zamandır Puzzle sever birisi olarak zaman zaman bu konudaki birikimlerimi derleyerek sizlere fikir ve ufuk genişletici olması açısından yazmaktayım. Daha öncelerde bahsetmiş olduğum Puzzle Seçmek – Puzzle Yapmak yazılarından farklı olarak Puzzle Yapıştırma Teknikleri adı altındaki birikimlerimi paylaşmak istiyorum.

Puzzle sabrın sınandığı ve sonunda mutluluğunuzu anlatamadığınız kadar sevindirici bir hobidir. Tabii ki bu burada bitmiyor. Bir puzzle yapıldıktan sonra onu korumak da bir okadar da önemlidir. Özellikle çerçevelettirme süreci uzun sürecekse etkili yapıştırma yöntemlerini kullanarak bir süre sonra bu emeğinizin boşa gitmediğini görmüş olacaksınız.

Puzzle yağıştırma teknikleri sınırlıdır fakat etkili yöntemler de içeriisnde barındırmaktadır. Bunları sıralamak gerekirse;

1- Puzzle Yapıştırıcısı Kullanmak
2- Arkadan Bantlayarak Yapıştırmak
3- Puzzle Parçalarını Farklı Bir Materyale Yapıştırmak.

Bu üç madde yeterlidir fakat daha sonraları eklemeler yapacağım. Şu anda ana olarak bu üç madde kullanılmaktadır. Bunların hepsinin avantajı ve dez avantajları vardır. Bunları da madde açıklamaları içerisinde açıklayacağım.

Madde 1: Puzzle Yapıştırıcısı Kullanmak

Bu işlem en basiti ve en çok kullanılanıdır. Puzzle yanında çıkan ya da daha sonra tedarik etmiş olduğunuz yapıştırıcı maddeyi puzzle üzerine uygulamak suretiyle işlem yapılır. Bir çok kişi bunu UHU, Bally tarzı yapıştırıcı olarak görse de işlevi biraz daha farklıdır. Duvar Kağıdı Yapıştırıcısı türünde bir yapıştırıcıdır ve uygulaması mevcut portre üzerine uygulanarak boşluklara sızması yoluyla parçaları birbirine sabitlemek suretiyle yapıştırmaktır. Parçalar arasındaki ek yerlerinde hafif bir kavis vardır. Bu kavisler yapıştırıcı ile dolarak parçaları birbirine sabitler.

Bu Puzzle Yapıştırma tekniğini kullanırken dikkat etmeniz gereken bir diğer unusr ise uygulama esnasında fazla sıvı olmaması ve çok yoğun kullanılmaması. Aksi taktirde puzzle parçalarını ıslatarak rengin ya da parçaların bozulmasına sebep olabiliyor. Buna dikkat edilmeli.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken unsur ise bu işlemi uyguladıktan sonra Puzzle’ın istenildiği gibi aşınabileceği fikrine kapılmamanızdır. Çünkü bu parçaları sabitler fakat özellikle büyük boyutlu puzzle için bir köşesinden tutarak taşımanıza izin verecek kadar kuvvetli değildir. 1000PArçayı bir yerden bir yere kaldırırsınız fakat 2000 ya da daha üzeri parçada bu mümkün olmayabilir.

Madde 2: Arkadan Bantlayarak Yapıştırmak

Bir diğer sık kullanılan yöntem de arkadan bantlamaktır. Bunun için gereken şey Puzzle’ınızı terse çevirerek altından koli bantı ile bantlamak. Gayet kolay bir işlem olmasına rağmen puzzle’ınızı çevirirken dağılmasına sebep olabilir. Bunu da altına ve üzerine birer karton koyarak ortada puzzle’ı sıkıştırmak suretiyle çevirebilirsiniz. Bir diğer çevirme yöntemi olarak da puzzle yapıştırıcısı kullandıktan sonra bir ucundan kaldırarak yavaşça ters çevirebilirsiniz.

Bu yöntemin dez avantajı bir iki ay sürmeden yapıştırma özelliğini kaybederek parçaların bant üzerinden düşmesidir. Eğer uzun süre çerçeveletmeyecekseniz riskli bir işlem olabilir. En azından alttan ve üstten bir karton ile puzzle’ı sıkıştırarak saklamanız gerekebilir.

Madde 3- Puzzle Parçalarını Farklı Bir Materyale Yapıştırmak

Bu işlem için kuvvetli bir yapıştırıcı kullanabilirsiniz. Yapıştıracak yüzey olarak da bir mukavva olabilir.

Bu aslında en etkili işlemdir. Fakat uygulama yöntemi olarak dikkat etmeniz gerekir. Eğer her bulduğunuz parçayı yapıştırmaya kalkarsanız bu size sıkıntı doğularacaktır. Yanlış parça yerleştirdiğinizde yerinden sökmesi zor olabilir. Bunu engellemek için puzzle bittikten sonra kullanmanızı tavsiye ederim. Yine Puzzle Yapıştırıcı ile yapıştırın ve sonra ters çevirip bir fırça yardımıyla fazla ıslatmadan arka yüzeyi iyice yapıştırıcı ile doldurun. Eğer tek tek uhu tarzı yapıştırıcı ile uygulamak isterseniz siz daha 1000 parçayı yapıştırmadan yapıştırıcı donabilir. Eğer böyle bir yöntem kullanacaksınız alttaki kartonu asla parçalara ayırmayınız. Seri bir şekilde her parçaya gelecek şekilde şerit halinde yapıştırıcınızı sıkarak kartonu yerleştiriniz.

Bir diğer yöntem olan tek tek yapıştırma işlemini yine puzzle yapıştırıcı ile yapıştırdıktan sonra sırayla şerit halinde yapıştırıcınızı sıkarak karton yerde sabit kalmak şartıyla üstten puzzle’ınızı bir sticker gibi yavaş yavaş yapıştırabilirsiniz.

Her seferinde Puzzle yapıştırıcısını kullanmanızı söylüyorum. Bunun sebebi Puzzle’ınızı hareket ettirirken dağılma ihtimalini minimuma indirmesidir. Bölgesel 5-10 parça dağılır en fazla ki bunu da 1 dakika içerisinde tamamlayabilirsiniz tekrar. Fakat geniş bir alan hem sizi üzer hem de yorar. Bu sebeple Puzzle Yapıştırıcısı kullanmanızı tavsiye ederim.

Bir diğer dikkat etmeniz gereken ek not olarak da Puzzle Halısı önerebilirim. Bu da oldukça işinize yarayacaktır.

immortALance

Yönetici

You may also like...

7 Comments

  1. […] yapmış olduğunuz puzzle’ı yapıştırmak için Puzzle Yapıştırma Teknikleri adlı makalemi […]

  2. […] da yaptıktan sonra sıra geldi puzzle yapma tekniklerine. Daha sonra ise puzzle yapıştırma tekniklerine göz atabiliriz. Etiketler:E Ticaret, e ticaret sitesi, puzzle, seçme, seçmek, teknikleri, […]

  3. öncelikle merhaba ben anlamadım ben resimden ödev mukkava ile yapayorum lütfen doğru duzgün anlatın

  4. Merhabalar;

    Gayet açık anlattığımı düşünüyorum. Eğer anlamadığınız noktayı belirtirseniz yardımcı olabilirim.

  5. Yeteri kadar açaıklayıcı bir yazı olmuş bence, elinize emeğinize sağlık. Kolay gelsin…

  6. mrb 1. maddedeki anlattığınız yapıştıcıyı puzzlenin ön tatrafınamı yoksa arka tarafına mı sürmeliyiz.

  7. ben puzzle yapıstırıcısı kullanıyorum ve gayet ideal birde bişey söylemek istiyorum ben 2000 parcalık puzzleyi
    yiç yapıstırıcı olmadan dik bir şekilde msada kaldırdım ve hiç ayrılmadı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.