Daha önceki yazılarımdan birisinde Puzzle Seçmek için bir kaç ipucu vermiştim. Şimdi ise Puzzle Yapmak için gerekli olan bazı teknikleri vereceğim. Güzel bir hobi olan puzzle yapma işinin daha güzel olmasını umuyorum bunlarla. Eminim bazı yararları olacaktır.
İlk olarak puzzle boyutlarımıza göre kendimize puzzle yapma alanı açmamız gerekli. Puzzleınızı ister bir masa üzerinde isterseniz piyasada satılan puzzle halıları üzerinde yapabilirsiniz. Halı size bir puzzle alacak kadar daha masraf yapsada portatifliği olduğundan daha faydalıdır. Bu alanın mümkün olduğunca varsa bozmaması için evcil havanlarınızdan ve hem bozmaması için hem de yutmaması için ki bu çok kötü sonuçlar doğurmaması açıcısından, çocuklardan uzak bir yer olması gerekmektedir.
Puzzle Yapma işleminde öncelikli olarak yapılması gereken tekniklerden birisi herkesin bildiği gibi renklerin ayrılması işlemi. Bunları yaparken dikkat etmek gereken en önemli unsur figürümüzü iyi bilmemizdir. Öncelikle yapacağımız figürü iyice incelemeli ve kafamızda bölümlere ayırmalıyız. Daha iyi anlamamız için yapmış olduğum bir puzzle resmini inceleyelim.
Gördüğünüz üzere resimde yaparken ayırmış olduğum bölümler mevcut. Bunlar;
- Gemi
- Gemi
- Deniz
- Gökyüzü
- Koyu Gökyüzü
Bu şekilde bir ön hazırlık yaptıktan sonra yapmamız gerekenler sırasıyla parçaları ayırmak olacak. Bu parçaların renkleri alanen bellidir. Ayırdığımız bu puzzle parçalarını bir kavanozda veya yoğurt kutularında saklayabiliriz. Yukarıdaki resimde gemileri yelkenler ve kaporta olarak ikiye ayırabiliriz de. Eğer böyle çok fazla ayırım yaparsanız kutuların üzerine bir isim vermeniz daha iyi olabilir. Yapma işlemine ilk olarak tek kenarları düz olan yani çerçeveyi oluşturan parçalardan başlamamız gerekmektedir. Hem daha hızlı başlamak hem de bu hızın vermiş olduğu psikolojik rahatlamayı sağlamak amacıyla çerçevlerden başlamak şarttır aslında. Sonra çerçevenin istediğiniz bir bölümünden ilerlemeye başlayabilirsiniz. Puzzle yapma işlemi hemen hemen bunlardan ibaret. Parçaları yerleştirirken özellikle dikkat etmeniz gereken nokta parçaların tam olarak uyduğu ya da uymadığıdır. Bazı markaların parçaları birden fazla yere oturduğundan yapma esnasında kilit bir parçayı başka yere yerleştirdiğiniz için o seviyeden ileriye geçmenizi saatlerce engelleyebilecek bir sorun doğurabilir. Buna dikkat etmeliyiz.
Puzzle yapma esnasında diğer bir dikkat edilecek nokta ise konsantrasyon. Puzzle isteyerek yapılmalıdır ve yaparken de dikakt dağılmamalıdır. Bunun için hafif bir müzik eşliğinde daha iyi konsantre olabilirsiniz. Puzzle başında saatlerce oturmak da bu konsantrasyonu dağıtabileceğinden ara ara oturmanız tavsiye edilir. Göreceksiniz tıkandığınızda ara verirseniz birkaç saat geldiğinizde o parçayı çabucak bulabileceksiniz.
Puzzle ilk başlarda yavaş ilerlemesine rağmen 1000 parçalık bir puzzle yaparken son 200 parçayı tek günde yerleştirebilirsiniz. Parça sayısı azaldıkça hızınız artacaktır. Bu sebeple sabırlı olmalısınız. 1000 parça içerisinden değil 200 parça içerisinden aradığınız parçayı bulmanız daha kolaydır. Bir diğer etken ise tamamen kesim tekniği ve parçaların renklerine alışmanızdır. Hatta ilk oturduğunuzda parçayı yerde görerek yerini tayin edip 2 saniye içerisinde puzzle’da ait olduğu yere tek seferde koyabildiğinizi bile görebileceksiniz.
Önemli bir ekleme daha yapmak istiyorum. Puzzle parçası kaybolduğunda oldukça sıkıntı çekeceğiniz bir hobi. Orada bir tane eksik durması oldukça moral bozabiliyor. Her ne kadar Educa Kayıp Parça Hizmeti gibi hizmetler sunulsa da bunu beklemek bile o son eksiği koyduğunuzdaki mutluluğu tadamayacaksınız anlamına gelir. Bunu önlemek için de bir puzzle halısı edinebilirsiniz. Sizi hem puzzle yapacak yer sıkıntısından hem de risklerden koruyacaktır. Aynı zamanda yapmış olduğunuz puzzleları yapım aşamasında tatile vs. giderken yanınızda da götürebilme imkanı sunar.
Puzzle yapmak sizin için bir zevk olmalı. Sloganınız ise “Her parçada Bir Mutluluk” olabilir. Puzzle yapma işlemini ister tek başınıza isterseniz bir grup halinde arkadaşlarınız veya ailenizle yapabilirsiniz. Zira 24000 parçalık puzzle yapanlar bile var… Hepinize iyi eğlenceler.
Ayrıca yapmış olduğunuz puzzle’ı yapıştırmak için Puzzle Yapıştırma Teknikleri adlı makalemi okuyabilirsiniz.
Dip Not: Aklıma geldikçe bu yazıda düzenlemeler yapacağım. Ayrıca puzzle yaparken takıldığınız şeyler olursa veya eklemek istedikleriniz burada paylaşabilirsiniz.
Yaptığım Puzzle Çeşitleri…
(Resimlere Tıklayarak Büyültebilirsiniz. Daha Net Görüneceklerdir.)
Sizden Gelenler
( Siz de yapmış olduğunuz veya yapıyor olduğunuz puzzle çeşitlerini aşağıdaki örneklerdeki gibi ufak tiyolarını verebilir, yapanlara yardımcı olabilirsiniz. Aşağıdaki puzzle resimlerine tıkladıkça o puzzle hakkındaki ayrıntılı bilgi ve yapım tekniklerine ulaşabilirsiniz.
Puzzle anlatımı yollamak veya nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız siz anlatırsını biz sizin yerinize yazarız. İletişim için immortalance[at]gmail.com adresine mail yollayabilir veya admin[at]fuckulte.org adresini msn listenize ekleyebilirsiniz. )
ben puzzle ı masa üzerinde yapmaya başladım bitirip yapıştırdıktan sonra karton üzerine alsam olur mu ?
Olabilir. İstediğiniz gibi yapabilirsiniz.
Peki tutkalı nasıl kullanacığım konusunda bilgi alabilirmiyim …
İçerisinden çıkan yapıştırıcıyı fazla sulu ve çok kalın uygulamadan üzerine sürmelisiniz cila gibi.
yardımlarınız için çok teşekkür ederim :)
yha 15 günüm kaldı 2 bin parça ödevim var bütün parçalar birbirine benziyo bana hızla yapacağım veya hazır satın ala bileceğim bi yer biliyorsnız söyleyin lütfen
Merhaba,
Bir puzzle yapmıştım yıllar önce, ressamın ismini hatırlayamıyorum, taşınırken kayboldu, yeniden temin etmek istiyorum. BENİM İÇİN ÖNEMLİ, YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM.
Resim şöyleydi : Büyük bir kütüphane, duvarlar baştan aşağı ciltli kitaplarla dolu, 16. yüzyıl sanki, kolları tüllü gömlekler ve beyaz diz kapağına kadar uzun çoraplı asilzade kıyafetleri içinde erkekler, saçlarında bigudilenmiş peruklarıyla kütüphanenin ortasındaki dünya küresini inceliyorlar. Duvarlarda her yer kitaplarla ve raflarla dolu..
Şimdiden çok teşekkürler.
İyi günler;
Şu markanın modelini almak istiyorum fakat kalite konusunda hiçbir bilgim yok beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim…
http://www.puzzledepo.com/store/ProductDetails.aspx?productId=90686
Bu marka hakkında pek fazla bilgim yok. Yeni çıkan bir marka. Biraz beklemek gerekecek sanırım. :)
biraz önce bir puzzle aldım. yıllardır yapmak istiyordum. ilk kez yapcam ama resme aşık olarak aldım. 1500 parça ilk aşama için çok mu? bi de nasıl tablo haline geliyor anlatabilir misiniz? teşekkür ederim
bende şuan boğaz köprüsünü yapıyorum..çok muhteşem bi puzzle gerçekten ama çok zorlaıyorum..ne kadar renklerine ayırsamda..siyah ve k.rengi tonları o kadar çok ki..altından kalkamıyorum..bi an önce bitsede kurtulsam..
Boğaziçi ile ilgili size tek söyleyebileceğim şu. İyi bir ışık altında ve kesinlikle bıkmadan yapmanız. zordur fakat ışıkları kapatıp yatmaya giderken her akşam o puzzle size gurur vererek uyumanızı sağlıyor. :)
Merhaba yaşımın küçük olmasına rağmen bir çok puzzle bitirdim şu anda yapmakta olduğum puzzle kutu kolalar 2000 parça ama yaparken o kadar zevk alıyorum ki 1 günde en az 50 veya 100 parça buluyorumdur ve bunu abimle yapıyorum mesajı yazmamın sebebi size önermek oldu hiç zor değil dediğiniz gibi apayrı renkler var ayırınca zaten bi kutu kola bulmuş oluyorsun.Bu arada Yazını Çok Beğendim.
Merhaba Puzzle Yapmayı sevenlere bir puzzle öneriyorum yapması çok eğlenceli 2000 parça panoroma ve bitince müthiş oluyor :) Merhaba yaşımın küçük olmasına rağmen bir çok puzzle bitirdim şu anda yapmakta olduğum puzzle kutu kolalar 2000 parça ama yaparken o kadar zevk alıyorum ki 1 günde en az 50 veya 100 parça buluyorumdur ve bunu abimle yapıyorum mesajı yazmamın sebebi size önermek oldu hiç zor değil dediğiniz gibi apayrı renkler var ayırınca zaten bi kutu kola bulmuş oluyorsun.Bu arada Yazını Çok Beğendim.
merhaba neon boğaz köprüsü educca puzzle aldım renklerini ayırdım çerçeveyi bitirdim ama bu puzzle da bazı parçalar birçok yere tam olarak uyuyor gibi bu da beni çok yavaşlatıyo ve keyif almamı engelliyo bir parçanın doğru yere koyduğumu nasıl anlayabilirim bu puzzle ilgili bana verebileceğin tüyo varsa çok sevinirim
Merhabalar Berrin Hanım;
Bahsettiğiniz puzzle yapısı itibariyle biraz zor bir puzzle. Özellikle binalar kısmı oldukça karmaşık. Aslında parçalar tam olarak oturmuyorlar fakat yanılsama sonucu öyle olduğunu sanıyoruz. Açıkcası puzzle yapmak sabır işidir fakat bu portre ciddi bir sabır istiyor.
İlk başlarda ciddi derecede zorlandım fakat ışığın etkisini de gördüğümü söyleyebilirim. Gün ışığında yapmak ile spot altında yapmak arasında ciddi bir fark var mesela. Bu sebeple olabildiğince pencere yakınında yapmayı deneyiniz ve aydınlatmanız gün ışığına yakın olsun. Aksi taktirde ayrılması zor olan renk tonları daha da zorluyor.
Bir diğer ipucu da benzer parçaları birbirinden ayı yerlerde yapmanız. Mesela İ yazan kuleyi farklı köprüyü farklı gibi. Bu da daha geniş bir çalışma alanı gerektiriyor fakat parça varyasyonlarını azalttığı için hızınıza küçük bir artı koyuyor. Bu tür küçük artılar da damlaya damlaya göl oluyor diyebilirim. :)
FArklı sorularınız olursa cevaplamaktan memnuniyet duyarım. :)
çok teşekkür ederim sabrım tükenmek üzere ama biraz daha deneyeyim :)
yaptığım çalışma
http://www.youtube.com/watch?v=X3coXduXltE&feature=youtu.be
educa 1000 parçalı panaroma puzzle ı bitirdim fakat nasıl yapıştıracağım . arka tarafını çevirerek mi yoksa fotonun üzerine mi
Farklı teknikleri var. Bunun hakkında da açıklayıcı bir yazı yazacağım yakın zamanda ama kısaca anlatmak gerekirse başlıca 2 tekniği var. Birincisi arkasından koli bandıyla ikincisi ise fotoğrafın olduğu yüzeye puzzle yapıştırıcısını çok fazla ıslatmayacak fakat birleşme noktalarındaki boşluğu dolduracak şekilde uygulamak.