Sıcak yaz aylarında başımızın belası sivrisineklerden elbette kurtulmanın yolları mevcut. Evimizde sinek ilacı, cam kapı açmama, sineklik gibi çeşitli yollarla korunsak bile kamplarda ya da otellerde bu oldukça sorunlu oluyor. Evde ise gecenin esintisinden bizi oldukça uzak tutuyor.
Sivrisinekleri öncelikle bir tanımamız, karakterini bilmemiz gerekir. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var ki sivrisineklerin besin kaynağı sizden çok şeker ve proteinlerdir. Sizi ısırmasının sebebi ise tamamen üreme içgüdüsüdür. Yumurtlamak için kana ihtiyaç duyarlar ve bu sebeple sizin peşinizden ayrılmazlar. Sadece bitkisel olarak beslenen türleri vardır fakat bu sivrisinek grubu bizim ilgi alanımızda değillerdir.
Sivrisineklerden kurtulmanın en etkili yollarından birisi üremelerine olabildiğince mani olmaktır. sivrisinek lavraları yetişmek için suya ihiyaç duyarlar. Özellikle durgun sular fotosentenz yapan bitkilere sahip olduğundan oksijen açıdan zengindir ve sivrisinekler için ideal bir ortamdır. Çeltikler, su birikintisi, tenekedeki bir su, göletler, yağmurdan sonra oluşan bir su bölgesi gibi yerlerde üremeye çalışırlar. Bu tür oluşumları eğer sağlamazsak farklı bölgelere göç etmek zorunda kalacaktır. Üreme sayıları azalacaktır. Pirinç tarlalarının özellikle çok yoğun olduğu Çorum, Çankırı, Gney Kastamonu gibi bölglerdeki sivrisineklerin çok yoğun oluşunu açıklamaya bu durum yetiyor.
Sivrisnekleri neyin cezbettiği, avını nasıl seçtiği konusunda şu anda net bi bilgi yok fakat nelerin cezbetmediğini insanoğlu zoraki yollardan keşfetmiş durumda. Genellikle nemli-terli beden ve ayak kokusu çok olan kişilere musallat olduğu düşünülmekte fakat bazı sebeplerden bu kişilere de pek uğramadığı bilinmekte.
Sivrisineklerle başa çıkmak ve başa çıkamadıysak sokulduktan sonra neler yapmalıyız biraz inceleyelim.
Başlıca korunma yollarını şöye sıralayabiliriz.












Yukarıda sıralanan önlemler sizin için rahat bir uyku demek olabilir….