Son Konuşma ( The Last Lecture ) kitabını anlamak için öncelikle yazarı hakkında ve yazılım amacı hakkında bir bilgi sahibi olmak gerekiyor. İlk başta Randy PAUSCH kimmiş, kitapla alakalı kısmına kısaca göz atalım.

Randy PAUSCH 23 Ekim 1960 doğumlu bir Amerikan Görsel Gerçeklik uzmanıdır. Bilgisayar programcısı da diyebiliriz. Kitabı yazdığında Carnegie Mellon Üniversitesi’nde çalışıyordu. Buradaki yirmi yılından evvel de EA Sports ( Fifa ve NFS serisinin yapımcısıdır bu firma ), Google, Disneyland gibi yerlerde de çalışmışlığı bulunan bir insanmış. 2006 yılında kendisine pankreas kanseri teşhisi konduktan sonra bir konuşma yapılması istenmiş ve kendisi de bu konuşmanın özel olmasını istemiş. Açıklamasını Randy PAUSCH’dan alıntılıyorum;

“…Çocuklarımın bana dair hiçbir anısı olmayacağının farkındayım. Bir ressam olsaydım, onlar için resim yapardım. Bir müzisyen olsaydım, onlar için şarkı bestelerdim. Ama ben konuşmacıyım. Ben de konuştum. Çocuklarım için konuştum. Yaşamın güzelliğini ve her ne kadar benim için az kalmış olsa da, yaşamı ne kadar takdir ettiğimi anlattım. Dürüstlük, doğruluk, minnet ve el üstünde tuttuğum diğer değerler hakkında konuştum.”

Çocuklarının yaşı 1, 2 ve 5’dir.

Yazarı ve kitabın yazılış amacını öğrendikten sonra kitap içeriğine girebiliriz. Kitap, Randy PAUSCH’un yapmış olduğu son konuşmanın metin haline getirilmişi de diyebiliriz aslında. 4 ana başlıktan oluşuyor.

  1. Gerçekten Çocukluk Hayallerinizi Gerçekleştirmek
  2. Maceralar… ve Alınan Dersler
  3. Başkalarının Hayallerine Olanak Vermek
  4. Her şey Yaşamınızı Nasıl Yaşadığınıza Bağlı

Bu dört ana başlıkta kendi hayatından kesitlerle karşılaşıyoruz. Bize psikolojik alanda çok büyük bir etki yaratabiliyor. Çocukluk hayalleri ve bunun O’na kattıklarını Son Konuşma kitabından rahatlıkla öğrenebiliyoruz ve kendinizi O’nun yerine koymanız çok kolay. Gerçekten iyi bir hatip olduğu ortada ve kitabı okuyunca aslında iyi bir insan olduğunu da göreceksiniz. İnsana hayata dair bir çok fikir veriyor. Tecrübelerini birebir anlatırken hiç bir şekilde sıkmıyor ve gauet akıcı olarak yapıyor Son Konuşmasını.

Ayrıca Türkiye’de satışa sunulan kitabında Son Konuşma DVD’si de verilmekte. Yani son konuşmasını video olarak alt yazı ile izlemeniz mümkün. Ben yine de öncelikle kitabı okuyunuz ve daha sonra videoyu izleyiniz derim. Birabir aynısı olduğundan dolayı videoyu izledikten sonra kitaptan sıkılablirsiniz ki kitap videonun daha geniş versiyonu olduğu için daha da açıklayıcı ve öğretici.

Randy Pausch Çeviren: Merve Duygun
Butik Yayınları
İstanbul, 2008, 14 x 20 cm, 240 sayfa, Türkçe, Karton Kapak.
ISBN No: 9786055890124

immortALance

Yönetici

You may also like...

11 Comments

  1. super bı kıtap aglatı guldurdu harıka

  2. super tavsıye ederım

  3. Belkide şuana kadar tavsiye edebileceğim tek kitap..okuduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum.Çok sıkıntılı bir günümde şans eseri kitapçıda elime bu geldi ve kitabın arka kapağını okuduğumda hiç tereddüt etmeden satın aldım..Bu kitabı okumak çok ayrıcalıklı ve iyi hissettiryor. Ayrıca hüzünlü..hüzünlü çünkü böyle zeki,hayat ve sevgi dolu bir insanın ölmüş olması insanın canını yakıyor..evet tanımıyorum ama yazdıklarını okuyunca onu hayal edebildim,hissedebildim…onun amacı çocuklarının yanında bizlere,bu hayat telaşında unuttuğumuz yada fark edemediğimiz şeyleri bir daha farkettirdi..yani amacına ulaştın Randy PAUSCH…:)

  4. Kitap gerçekten de çok güzel.

  5. tek kelimeyle mükemmel. Tavsiye üzerine okudum. yaşamımın değerini daha iyi anladım diyebilirim. Randy Pausch’un hayatı böyle bitmemeliydi çok hüzünlü. Canımı acıtacak kadar hüzünlü.Herkese tavsiye edebilirim. Bu kitabı okumadan hiç kimse anlayamaz Randy Pausch’un hayatının önemini ve kendimizinkini. Meğerse farmediğim ne çok şey varmış hayatta. Bence de Randy PAUSCH amacına ulaştın…

  6. […] var. Ancak rahmetli (!) profesör Randy Pausch’un “son ders”inde verdiği (  http://blog.immortalance.net/son-konusma-randy-pausch/  ) gerçek özrün üç aşamasını içeren bir özür benim […]

  7. ben de tesadüfen aldım arka kapaktaki yazı beni çok etkiledi yeni yeni okumaya başladım….

  8. Eminim pişman olmyacaksınız okduğunuzda Selda Hanım. :)

  9. tmmda ne rahmetli diyosunuz kardeşim adam müslüman mı? Adamın kitabı güzel ve öğretici olabilir, ama adam müslüman olmadıktan snra azaptadır.

  10. Harika bir kitap.

  11. Yaşamayı böylesine hak eden Randy Pausch...

    Ne acı…
    Ne kadar acı…
    Ama en acı olan da ne biliyor musunuz? Yorumlar arasında okuduğum bir yorum. “Yazık” diyebiliyorum sadece. Yazık…

    İnsan olmanın, yaşamın anlamını…
    Ömrümüzden geçen her saniyeyi “anlamlı” olarak yaşamak gerektiğini…
    Hiçbir günü, hiçbir ânı “öylesine” yaşamamak gerektiğini…
    Mutsuz olarak, olmaya devam ederek değil de, hayatın güzel yanlarını da görüp düşünerek ve daha güzel yanlarının olduğunu görebilmek için hayata “neşe” ile sıkı sıkıya bağlanabilmeyi…
    En önemlisi, gelecekte ya da hiç beklemediğimiz bir anda pişmanlık duygusunu hissetmememiz için hayattaki tutkumuzu bulabilmenin ve o tutkumuzu\tutkularmızı gerçek kılabilmek için yılmadan onun peşinden azimle koşmayı…
    Kendi yaşadıkları ve hüzünlü sonu ile fark etmemizi istiyor.

    Yaşamayı böylesine hak eden Randy, bizlere, insanlığa, tüm dünyaya “yaşamın” “zamanın” değerini anlatıyor. “Yaşamak şakaya gelmez, büyük bir ciddiyetle yaşayacaksın” diyor, memleket hasreti ve sevgisiyle ölen Nâzım gibi…

    Sonunda “keşke”lere götürecek bir hayat yaşamamak için,

    “Erteleme”
    “Vazgeçme”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.